Thursday, August 18, 2016

Avocado Soslu Kiymali Makarna

Beni yakindan taniyanlar bilir. Ben bir avocado hastasiyim. Nerdeyse hergun bir avocado yerim. Ancak avocado kolay bulunan bir meyve degildir. Kolay bulunmadigi gibi secmesi de onemlidir. Orta yumusaklidir olmalidir bir kere. Ne cok sert ne cok yumusak. Basinda bulunan kucuk sapi cikarilip icine bakilmalidir yesilse ici de guzeldir demektir. Buna dikkat edilmedigi takdirde eve gelip de soyunca ici siyah bir avocadoyla karsilasilabilir. Soymak demisken soymasi da bir degisiktir avocadonun. Bunun icin Youtube’tan video izleyebilirsiniz yanlis okumadiniz bu meyveyi oyle kafaniza gore soyamazsiniz ozel bir sekli var. Soyduktan sonra da zorluklari bitmedi. Mumkunse hepsini bir oturusta bitirin. Yarisini da yarina saklayayim demeyim. Cunku avocado cok cabuk bozulan bir meyvedir. 1-2 saat icinde simsiyah olur ve yenmez. Dolayisiyla en son eklenmesi gereken seydir avocado. Yok ben ille de saklayacagim derseniz o zaman cekirdekli olan kismini (cekirdegini cikarmadan) kapali bir kabin icine koyarak (veya strec filme sikica sararak) buzdolabinda saklayin. Bu kadar eziyetli bir meyvedir kendisi. Dahasi bircoklari icin tek basina bir tadi yoktur (annemin deyimiyle) krem gibi birseydir fakat baska tadlarla birlesince muthis lezzetli olur. Meksika mutfagini sevenler bilir, fajita olsun, quesadilla olsun herzaman onlarin yaninda gelen yesil sos guacamole avocadodan yapilir. Avocado meksika mutfaginin olmazsa olmazlarindandir zaten. Fakat bana sorarsiniz avocado en cok icinde domates olan salatalara cok yakisir. Zaten yaptigim arastirmalara gore zaten cok yararli olan avocado domatesle birlkte yendigi zaman hiper yararli oluyormus. Evet zaten avocadoyu deneme sebeplerimin basinda tek basina cok saglikli bir meyve olmasidir. Karbonhidrat orani dusuk ama doymamis yag orani ve lif orani yuksek bir meyvedir. Bu doymamis yag bizim icin son derece saglikli olmasinin yani sira bazi besinlerin daha iyi emilmesine de yardimci. Muzdan daha cok potasyuma sahip olan bu meyvenin icinde K,C,B5 ve B6 vitaminleri de vardir. Yapilan bazi arastirmalar kilo vermeye bile yardimci oldugunu soyluyor (en azindan baya tok tuttugunu soyleyebilirim.) Daha da bircok yararlari var internetten arastirabilirsiniz. Ama gelelim simdi benim bunlari nicin soyledigime. Yeni bir tarif denedim gecenlerde ve bu tarifi sizinle paylasmak istiyorum. Tabi ki icinde avocado var :)


Avocado Soslu Kiymali Makarna (4 kisilik)

Malzemeler
  • 500 gr makarna (uzun, kisa, burgu, fiyonk ne isterseniz)
  • 1 adet Avocado
  • 300 gr kiyma
  • 1 adet sogan
  • 2 dis sarmisak
  • 1 yumurta sarisi
  • 200 ml krema
  • 150 gr parmesan (gozunuze az veya cok gelirse istediginiz gibi degistirebilirsiniz.)
  • 1 adet limonun suyu

Yapilis
  1. Soganlari kucuk kucuk dograyin. Tavanin icine cok az zeytinyagi koyup soganlari cok hafif kavurun pembelesmesine firsat vermeden kiymayi ekleyin ve kiyma iyice pisene kadar kavurun. Tuz ve karabiber ekleyip bir kenara koyun.
  2. 500 gr makarna 1.5-2 L kaynamis suyun icine atin ve 10-15 dakika kaynatin. Istediginiz yumusaklikta makarnanin altini kapatip ve suzun.
  3. Blendara 1 adet soyulmus avocado, 2 dis sarmisak, 1 yumurta sarisi, 200 ml kremayi koyup icindeki hersey ezilip puruzsuz bir sos olana kadar blendardan gecirin.
  4. Makarnayi tencereye alin uzerine hazirladiginiz avocado sosunun hepsini dokun ve karistirin.
  5. Rendelediginiz parmesan peynirinin 2/3unu makarnaya ilave edin ve karistirin. Bu sirada cok az olacak sekilde tencerenin altini yakin.
  6. Peynir hafif eridikten sonra tencerenin altini kapatip tabaklara servis edin. Uzerine kiymalari ve geri kalan peyniri serpin.
  7. Ozellikle de benim gibi domates hayrani iseniz ve makarna taze tatlar olmasindan hoslaniyorsunuz resimde goruldugu gibi makarnayi taze cherry pomodori domatesleriyle susleyebilirsiniz.


Afiyet olsun :)

No comments:

Post a Comment