Friday, March 25, 2016

Takus Hanimin Zeytinyagli Biber Dolmasi

"Eger Tanri sadece yemek tariflerini uygulayarak yemek yapmamizi isteseydi, buyukanneleri bize vermezdi." Bir restaurantin tavaninda yazilan bu sozu gorunce aklima tabi ki kendi anneannem geldi. Herkesin buyukannesi ozeldir ama benimkisi... Cok lafa gerek yok taniyanlar ne kadar ozel biri oldugunu bilir Takus hanimin :) (Asil ismi Takuhi tabi. Ermenicede kralice demek, kendisi hic hazetmez bu isimden ama sanirim benim ona Takus dememi seviyor.)
Kendi gibi tarifleri de ozeldir. Oyle su kadar gram bu kadar gramla calismaz. Tipki benim kendisinden ogrendigim gibi o da kendi annesine bakarak ogrenmistir tarifleri. Oyle bi keyifle yapar ki yemeklerini. 'Icine sevgisini de katiyor ondan bu kadar lezzetli'nin canli kanitidir. Bu yemek yapmaya olan merakimi da ondan almisim zaten:) Tariflerini oyle yazmaz cizmez yapa yapa, yaparken de tada tada olusturur sonra tekrar yapa yapa da aklinda tutar. Ayrica pratiktir de. Biraz goz karari biraz da adet hesabina gore yemek tarifi verir. Okudugu tarifi de kendine gore uyarlar. Kafasina uymazsa tarifteki bir malzame hayatta koymaz. Asci insiyatifi :)
Eh boyle bi ascinin yaninda cirak olunca ben de oyle pek tariflere uymaz oldum. Hersey kafama gore. Ustelik aci mi oldu at patatesi, sulu mu oldu kapagi acik birak harli ateste kaynat gibi mutfak hilelerini de ogretmistir bana. Bu yasinda (91 dile kolay) hala yeni tarifler hileler uretmektedir. Ustelik dedigine bakin: "Eger BIRAZ daha genc olsaydim kesin bir yemek kursuna giderdim." 91 senelik zorlu hayatinda hic kendi icin birsey yapmamis ki hep baskalari icin. Neyse biz ne diyorduk? Tarif diyorduk. Ermeni sofrasinin olmazsa olmazlarindan zeytinyagli biber dolmasi (Bosuna demezler ermeni kadini mutfakta olur die). Anneannemin ise tarifi pek pratiktir. O yuzden sizinle bu vesileyle paylasmak istiyorum. Iste size Takus hanimin zeytinyagli biber dolmasi.


Malzemeler
  • 10 tane dolmalik biber
  • 10 tane orta buyuklukte sogan (bu demektir ki hesap biber basina bir sogana gore yapilmistir. Eger soganlar buyukse asci insiyatifi 8 de olabilir.)
  • 10 tatli kaşığı pirinc (yine biberde oldugu gibi biber basina 1 tatli kasigi pirince gore hesap yapilmistir.)
  • Goz kararinca bol yeni bahar (tadina bakicaksiniz sart Takus hanim oyle su kadar gramdan falan anlamaz, tadina bakarak karar verir.)
  • Goz kararinca yeni bahardan daha az olacak sekilde tarcin
  • Tarcinla benzer miktarda kimyon
  • Bir avuc cam fistigi
  • Bir avuc siyah uzum
  • 1 bardak zeytinyagi
  • Tuz,karabiber,cok az da pul biber
  • 1 domates (biberlerin ustune kapak yapmak icin)
  • Pisirmek icin ise 10 tatli kasigi pirinc bir bardaga bosaltilir ve onun iki kati su kullanilir.

Yapilis
  • Soganlar kucuk kucuk dograndiktan sonra tavada biraz yag ve biraz suyla hafif pembe olana kadar kavurulur.
  • Biberlerin baslari cikartilir ve icleri temizlenir, yikanir. 
  • Soganlar kavrulduktan sonra yag, baharatlar, uzum ve fistik konur. Karistirilir, tadina bakilir. Gerekiyorsa baharatlara ilave yapilir. 
  • Pirinc de eklenip karistirildiktan sonra biberler doldurulur.
  • Kare kare kesilen domateslerle biberlerin ustu kapanir.
  • Tencereye biberler yerlestirilir. Su eklenir ve biraz da yag konur. 
  • Takus hanim duduklu tencere kullanmaya pek alisik degildir ama dudukludeki gibi pisirmenin bir yontemini bulmustur. Biberlerin uzerine kapatacak bir tabak koymak ve uzerine tencerenin kapagini koymak.
  • Bu vaziyette kisik ateste 1 saat pisirilir.
  • Sogumaya birakilir. 
Takus hanim servis yapacagi gunden hep bir gun once dolmasini (genel olarak butun zeytinyaglilarini) yapar. Cunku hep derki : "Yavrum birgun buzdolabinda kalirsa butun baharat iyice soganla bir olur ve sonuc olarak daha lezzetli olur." Gercekten de oluyor. Size de tavsiye ederim.

Oyleyse afiyet olsun.

No comments:

Post a Comment